Belastingaangifte zelf doen of met hulp?

Als je gaat werken, betaal je belasting. Je werkgever houdt belasting in op je inkomen. Het kan zo zijn dat werkgever te veel belasting heeft ingehouden. Dit kun je terugkrijgen door het doen van belastingaangifte. Ook kan het in sommige situaties zo zijn dat je nog extra belasting moet betalen. Je kunt uitzoeken wat je nog moet betalen of wat je terugkrijgt door het doen van belastingaangifte.

Als je een aangiftebrief ontvangt, ben je verplicht om belastingaangifte te doen over het afgelopen jaar en moet je deze uiterlijk voor 1 mei van het lopende jaar verzenden aan de Belastingdienst. Als je voor 1 april van het lopende jaar aangifte doet, dan ben je ervan verzekerd dat je het teveel betaalde bedrag aan belasting uiterlijk 1 juli van dat jaar op je rekening krijgt bijgestort. Heb je een bericht van de belastingdienst gekregen waarop vermeld staat dat je geld terug krijgt, dan duurt het één week voordat het op je rekening staat.

Haal je het niet om voor 1 mei aangifte te doen? Dan kun je voor 1 mei uitstel aanvragen tot 1 september. Aangifte doen kan vanaf 1 maart. Je krijgt een boete als je dit niet doen. Als uit je aangifte blijkt dat je minder dan €48,- moet betalen, wordt het kwijt gescholden. Ook als je geen brief ontvangt kan het slim zijn om aangifte te doen.

Hulp bij je aangifte

De specialisten van Probeer de Bond en CNV Vakmensen staan voor je klaar.

Belastingaangifte doen

Belastingaangifte doe je via ‘Mijn belastingdienst’. Je moet daarvoor wel inloggen met een DigiD. Als je die nog niet hebt, moet je eerst een DigiD aanvragen. Met je DigiD kun je vrijblijvend je situatie invullen. De Belastingdienst zegt namelijk dat ze alleen de informatie bekijken die je daadwerkelijk opstuurt. Stuur je niks op, dan kijken ze er dus niet naar. In het laatste scherm van de online aangifte in Mijn Belastingdienst zie je of je belasting terugkrijgt. En zo ja, hoeveel. Nog vóór je je gegevens verstuurt.

Krijg je maar €17 of minder terug, dan heeft aangifte doen geen zin. Zulke kleine bedragen worden niet geretourneerd. Je kunt nog tot 5 jaar terug aangifte doen.

Een groot deel van je belastingaangifte staat al ingevuld. Het is goed om te controleren of het vooraf ingevulde bedrag klopt. Dit doe je via je je gekregen jaaropgave. Heb je deze nog niet gehad? Vraag dit aan je werkgever.

Wat heb je nodig bij het invullen?

  • Je Burgerservicenummer: dit vind je onder andere op je loonstrookje, rijbewijs of verzekeringsbewijs.
  • Je jaaropgaaf van het betreffende jaar. deze krijg je van je werkgever, in januari of februari. Je kunt ook je laatste loonstrook gebruiken van het betreffende jaar.
  • Je DigiD: hiermee onderteken je je aangifte.
  • Kosten die je af kunt trekken, zoals je reiskosten en je studiekosten, woningkosten, ziektekosten en/of giften.

Wat staat er al ingevuld?

Je aangifte is voor een groot gedeelte al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen te controleren en te kijken of de aangifte volledig is en zo nodig aan te vullen. Je loon, uitkering en studiefinanciering zijn bijvoorbeeld al ingevuld.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting krijg je omdat je gewerkt hebt. Het is een korting op de door jou te betalen belasting die door je werkgever meteen verwerkt wordt in jouw netto salaris. Door deze heffingskorting ontvang je dus een hoger netto loon of een hogere netto uitkering. Deze korting krijg je maar één keer. Heb je meerdere baantjes of een uitkering naast je baan, dan kun je kiezen bij wie je de loonheffingskorting aanvraagt. Dit kun je het beste doen bij de werkgever of uitkering waar je loon of uitkering het hoogst is.

Krijg je loonheffing bij twee baantjes, dan wordt er te veel korting ingehouden en moet je bijbetalen bij de belastingaangifte.

Naar school gaan en een baan/stage hebben

Wanneer je een bijbaantje hebt of stage loopt naast je school dan betekent dit meestal dat je in loondienst bent. Het is dan mogelijk dat er te veel belasting wordt ingehouden op je loon. Dit kun je terugkrijgen door aangifte te doen. Wanneer je niet in loondienst bent (bij krantenwijk of ZZP) dan heb je over je inkomsten geen belasting betaald. Het is dan waarschijnlijk dat je minder belasting terug krijgt of zelfs moet betalen. Zoals hierboven aangegeven kun je gemaakte reiskosten en/of studiekosten aftrekken in je aangifte.

Deel van het jaar fulltime werken

Als je een langere periode fulltime in loondienst werkte, is er mogelijk teveel belasting over je loon ingehouden. Je kunt de te veel betaalde belasting terugkrijgen door aangifte te doen. Je ontvangt na afloop van het jaar een jaaropgaaf van je werkgever. Hierop staat hoeveel je hebt verdiend en hoeveel belasting je hebt betaald. Het bedrag aan belasting dat je hebt betaald staat bij 'loonheffing' of 'loonbelasting'. Het is belangrijk dat je de jaaropgaaf naast de ingevulde aangifte legt, aangezien er vaak verschillen zijn tussen beide. Voorbeeld. Je werkt in de zomervakantie 3 maanden fulltime als afwasser. Je brutoloon in die maanden is €1.938. Hierbij is €104 belasting (loonheffing) ingehouden. Die €104 loonheffing kun je terugvragen door aangifte te doen.

Hulp bij belastingaangifte

Kom je er zelf niet uit? Ben je bang om iets te vergeten? Of wil je gebruik maken van andere slimmigheidjes? Je kunt ook samen met ons je belastingaangifte invullen. Voor €10,- helpen we je alles goed in te vullen.