7 tips bij het zoeken van een goede stageplek

7 Tips bij het vinden van een stage

1. Begin op tijd met zoeken

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is daarom slim om op tijd te beginnen met je zoektocht naar een goede stageplaats. Veel bedrijven zijn ruim voor het begin van je stageperiode al op zoek naar nieuwe stagiairs en de leukste en beste stageplekken zijn altijd als eerste vergeven.

Vragen die jezelf kan stellen bij het zoeken van een stage:

  • Wat wil ik (niet)?
  • Wat kan ik en wat wil ik leren?
  • Wat biedt de stage mij aan? Denk hierbij aan stagevergoeding
  • Wat voor soort bedrijf of organisatie zoek ik?
  • Een groot bedrijf of klein bedrijf? Informeel of juist formeel?

2. Check of je recht hebt op een stagevergoeding.

Of je recht hebt op een stagevergoeding kun je vinden in de cao die van toepassing is op het stagebedrijf. Wij helpen je graag met het uitzoeken hiervan als je lid bent van Probeer de Bond. Lid worden kan via de volgende link. Vervolgens kun je ons appen op het telefoonnummer 06 280 885 81. Mailen kan ook. Dit doe je via probeerdebonds@cnvvakmensen.nl. Soms staat er niets over een stagevergoeding in de cao, maar kiest de organisatie er toch voor om een stagevergoeding aan te bieden. Kijk voor meer informatie op onze stagevergoeding pagina

3. Zorg voor een goede begeleiding tijdens de stage

Begeleiding is tijdens een stage heel belangrijk. Daarom is het goed om van te voren te kijken hoe de begeleiding in een bedrijf is. Vraag of het bedrijf ervaring heeft in het begeleiden van stagiairs en of stagiairs een vaste begeleider krijgen. Ook antwoorden op vragen als: "Hoe is de stagebegeleiding binnen jullie organisatie georganiseerd?" En wat verwachten jullie van een stagiair(e)? geven je belangrijke informatie.

4. Maak een goed CV

Je cv is je uitgebreide visitekaartje, laat het dus goed aansluiten bij wie je bent en hoe je over wil komen. Houd daarbij ook rekening met de volgende punten:

  • Houd het kort, bondig en zakelijk
  • Maak je cv overzichtelijk
  • Gebruik tussenkopjes zoals werkervaring, studie en karaktereigenschappen
  • Besteed het meeste aandacht aan je sterke punten, eventueel met uitgebreidere voorbeelden
  • Zorg dat je document opvalt, maar overdrijf niet

Meer tips voor een goed cv vind je hier Wij hebben voor jou een format gemaakt van een cv wat je hiervoor goed kunt gebruiken. Deze kun je hier downloaden

5. Schrijf een foutloze sollicitatiebrief

Een open deur misschien, maar zorg ervoor dat je sollicitatiebrief op orde is. Om je brief overzichtelijk te maken, maak je gebruik van alinea’s. Zorg er ook voor dat je brief niet te langdradig wordt. Het is belangrijk dat jouw brief in correct Nederlands is geschreven. Je kan je brief voor de zekerheid laten controleren door je ouders of een vriend.

6. Zoek via stagewebsites

Steeds meer bedrijven plaatsen stagevacatures online. Soms doen zij dit op hun eigen website, maar het komt ook vaak voor dat er stageplekken worden aangeboden via websites als Indeed, stage.nl of stageplaza.nl. Kijk vooral ook op social media kanalen van bedrijven of organisaties waar jij stage wil lopen.

7. Gebruik LinkedIn en je netwerk

Een snelle manier om veel personen te bereiken is LinkedIn. LinkedIn is een toegankelijke manier om je gehele netwerk te laten weten dat jij op zoek bent naar een stage. Lees hier hoe je een goed linkedIn-profiel aanmaakt. Daarnaast is het zo dat wanneer iemand uit je netwerk het bericht interessant vindt of deelt, het bericht ook wordt getoond aan personen buiten je eigen netwerk. Om je netwerk verder uit te breiden geven we je hier een aantal tips.

Tot slot, wees persoonlijk, maar ook bondig. Laat weten wie je bent, wat jij precies voor het bedrijf of de organisatie in kwestie kan betekenen en waarom jij hen op oog hebt als mogelijk stageadres.

Stageproblemen

Wil je een stageprobleem melden? Laat het ons weten. Wij gaan ermee aan de slag.